Terug naar projecten

Rhenus Logistics – Rotterdamse haven

  • Locatie: Rotterdam
  • Jaaropbrengst: 6.000.00 kWh
  • Vermeden CO2 uitstoot per jaar: 3.600.000 kg
  • Oplevering: 2022

Alphons van Erven

Senior Vice President
“Uitvoering verliep goed en geruisloos. Geen overlast gehad, wij moeten doordraaien en zij moeten het dak op kunnen.”

KiesZon helpt bij verduurzaming van uw energievoorziening

Nederland heeft de ambitie de komende 30 jaar een CO2-neutrale energiehuishouding en een volledig circulaire industrie te realiseren. Daarmee groeit de behoefte aan duurzame stroom. KiesZon helpt bedrijven hun energievoorziening te verduurzamen door het plaatsen van grootschalige zonnestroominstallaties.

Heeft een bedrijf een hulpvraag omtrent verduurzaming? Wat KiesZon betreft maken ze van elk dak een duurzame energiecentrale. De organisatie, die onderdeel is van Greenchoice, heeft de kennis en expertise in huis om dé duurzame partner te zijn in alle fases van een zonnepanelentraject. Van financiering en ontwikkeling tot engineering en realisatie.

Ontzorgen van de klant

Een hulpvraag kwam onder andere vanuit de Rotterdamse haven. “Bij Rhenus Logistics werd de wens uitgesproken om te verduurzamen op onze Deep Sea Terminal op de Rotterdamse Maasvlakte. Onze Maasvlakte terminal is 210.000 vierkante meter groot en wij hebben meer dan 60.000 vierkante meter aan loodsen staan waar wij staal, metalen en zware projectladingen open overslaan. Bij de plaatsing van zonnepanelen op een Rhenus Contract Logistics warehouse in Tilburg hebben we eerder samengewerkt met KiesZon. In Rotterdam zijn we weer de samenwerking aangegaan”, vertelt Corinna Insel, Quality & Sustainability Manager bij Rhenus Logistics B.V..

Gedurende een project stelt KiesZon zichzelf als doel de klant volledig te ontzorgen. De organisatie denkt op alle mogelijke vlakken mee met de klant. Zo ook bij Rhenus Logistics: “Vanuit de netwerkbeheerder ontvingen wij de technische voorwaarden om de aansluiting te realiseren. KiesZon heeft de uitwerking hiervan op zich genomen, in overleg met een collega die bij Rhenus verantwoordelijk is voor de elektriciteit. Uiteindelijk hoefden wij het alleen nog maar te controleren en ondertekenen”, aldus Insel.

Locatie

De locatie van de panden van Rhenus Logistics in de Rotterdamse haven gaf volgens Insel wel een uitdaging. “Weersomstandigheden aan de kust zorgen ervoor dat het plaatsen van zonnepanelen op een dak een grotere uitdaging is. Daarnaast is het heel belangrijk dat ons werk op de terminal niet verstoord wordt tijdens een traject van plaatsing van de panelen.”

Een uitdaging die KiesZon niet uit de weg gaat. “Bij de voorbereiding van een zonnestroomproject houd je altijd rekening met de omstandigheden op de locatie”, vertelt Selim Öztürk, lead engineer bij KiesZon. Op deze locatie, in de haven van Rotterdam, zijn dat net iets andere omstandigheden. “Denk aan windzones. Dit heeft altijd invloed, maar aan de kust speelt dat een nog grotere rol. Hier worden analyses voor gedaan om alles goed in kaart te brengen. Daarnaast heb je ook te maken met corrosie door zeelucht. Je moet hierdoor bij je materiaalkeuze extra factoren meenemen en mee laten wegen. Die materialen moeten bestand zijn tegen deze specifieke omstandigheden. Beide omstandigheden bekijken en beoordelen we heel goed tijdens het engineeren van het zonnedak.”

Project Rhenus Rotterdam in cijfers

Oplevering: 2022
Jaaropbrengst: 6.000.000 kWh
Vermeden CO2 uitstoot per jaar: 4.000.000 kg
Met de opgewekte stroom kunnen, ter vergelijking, meer dan 2.000 gemiddelde Nederlandse huishoudens jaarlijks van stroom worden voorzien.

De realisatie

Naast dat KiesZon alle kennis en expertise omtrent zonnestroominstallaties in huis heeft, staat veiligheid hoog in het vaandel bij het bedrijf. Daar wordt op een locatie als in de Rotterdamse haven dan ook goed naar gekeken. Marc Donkersloot, als hoofd-uitvoerder van KiesZon betrokken bij het project van Rhenus Logistics: “Een terminal in een haven is een drukke locatie, er is veel beweging en het werk van de klant moet te allen tijde door kunnen gaan. Om hier goed op voorbereid te zijn en veilig te kunnen werken, gaan we zoals altijd voor de start van de realisatiefase langs op de locatie voor een schouw. Wat gebeurt er allemaal op deze specifieke locatie? De plekken zijn schaars op een terminal dus waar kunnen we een bouwplaats creëren? We kijken hoe we veilig kunnen bouwen zonder dat dit de werkzaamheden van de klant beperkt. We regelen het zo dat het werk van de klant altijd door kan blijven gaan.”

Over KiesZon

KiesZon, onderdeel van Greenchoice, heeft met haar partners de afgelopen 10 jaar de basis gelegd voor de volgende stap in de energietransitie: een 100 procent groene energievoorziening. Ze integreren innovaties in slimme energiesystemen, met het zonnedak als basis. Zo bouwt KiesZon de elektrische infrastructuur van de toekomst en maakt het vastgoed niet alleen aantrekkelijker, maar ook bestendig voor komende generaties.

Een belangrijk aspect hierbij is dat KiesZon vooraf een VGM-plan (veiligheid, gezondheid en milieu) opstelt. Samen met de klant wordt gekeken naar potentiële gevaren op de locatie en vervolgens gaan ze direct op zoek naar een beheersmaatregel hiervoor. Donkersloot: “Dit plan biedt de klant rust en duidelijkheid. Je maakt goede afspraken met de klant, maar op een locatie zoals bij Rhenus op de terminal is het belangrijk om te beseffen dat een dag er anders uit kan zien. Het werk van de klant gaat altijd voor, daar moeten we flexibel in zijn. Dan is het aan ons om alles tot uitvoering te brengen en dat is waar KiesZon goed in is.”

Rhenus rotterdamse haven - dak met zonnepanelen

Meer informatie