Terug naar projecten

Rhenus Logistics | 15.318 panelen

  • Locatie: Eindhoven
  • Jaaropbrengst: 4.135.000 kWh
  • Vermeden CO2 per jaar: 2.481.000 kg
  • Oplevering: 2017

Alphons van Erven

Senior Vice President
“Uitvoering verliep goed en geruisloos. Geen overlast gehad, wij moeten doordraaien en zij moeten het dak op kunnen.”

Rhenus officieel in bedrijf gesteld!

Rhenus heeft op 20 november 2017 het grootste single roof zonnestroomproject in Nederland officieel en feestelijk in bedrijf gesteld. In totaal plaatste KiesZon 15.316 zonnepanelen op het distributiecentrum van Rhenus Contract Logistics in Eindhoven. Jaarlijks zal daar ruim 4.000.000 kWh mee worden opgewekt. Daarmee is het systeem, op basis van de meest recente beschikbare informatie en kennis van Polder PV, het qua opwekvermogen grootste single roof zonnestroomproject van Nederland.

Begin 2017 heeft Rhenus haar 2e distributiecentrum (54.000 m2) geopend in Eindhoven. Bij de bouw van haar distributiecentra streeft Rhenus naar de meest duurzame faciliteiten met BREEAM Outstanding als uitgangspunt om zo aan haar duurzame doelstellingen te voldoen. Er wordt niet alleen gekeken naar het opwekken van energie maar ook naar de materiaalkeuze en ecologische voorwaarden. Naast daglichttoetreding worden alle panden voorzien van LED verlichting en stelt een informatie- en communicatieplatform Rhenus in staat om pro actief te reageren op zaken zoals energie en onderhoud.

Het zonnestroomproject is door KiesZon gerealiseerd binnen het eigen vier pijlers model. Ontwikkeling door eigen engineers, coördinatie van de financiering, realisatie door eigen projectleiders en uitvoerders en na oplevering exploitatie door de eigen O&M afdeling. Het reuzeproject werd geïnitieerd door de Stichting MOED, die een energieaanpak met Rhenus heeft afgestemd, waar het zonnestroomproject een gevolg van is en waarvoor MOED de SDE+ subsidie heeft geregeld.

Moment suprême tijdens de feestelijke oplevering was het tonen van de beelden van het enorme zonnestroomproject. Wethouder Robert Visser van de gemeente Son en Breugel had de eer de beelden te mogen starten.

De video, die de wethouder met een druk op de rode knop hierboven startte, bekijkt u hieronder!

Meer info

KiesZon plaatst 15.318 panelen voor Rhenus!

KiesZon is eind mei gestart met de plaatsing van in totaal 15.318 zonnepanelen op het distributiecentrum van Rhenus Contract Logistics in Eindhoven. De logistiek dienstverlener gaat jaarlijks ruim 4.000.000 kWh zelf opwekken. Daarmee wordt het systeem qua opwekvermogen, het grootste single roof zonnestroomproject van Nederland op basis van de meest actuele gegevens en kennis van Polder PV. 

Bij de bouw van distributiecentra, zoals het centrum waar de ruim 15.000 polykristallijne panelen op gelegd worden, streeft Rhenus ernaar het hoogst haalbare BREEAM certificaat te behalen om zo aan haar duurzame doelstellingen te voldoen. Er wordt niet alleen gekeken naar het opwekken van energie maar ook naar de materiaalkeuze en ecologische voorwaarden. Naast daglichttoetreding wordt er LED verlichting met bewegingssensoren en daglichtregeling gerealiseerd. Een informatie- en communicatieplatform stelt Rhenus in staat om pro actief te reageren op zaken zoals energie en onderhoud.

De distributiecentra van Rhenus Contract Logistics zijn onder andere ISO 14001 gecertificeerd; een internationaal geaccepteerde standaard met eisen voor een milieumanagementsysteem welke wordt gebruikt om een bij de organisatie passend milieubeleid te ontwikkelen en de uitvoering ervan te borgen.

KiesZon realiseert het zonnestroomproject voor Rhenus binnen het vertrouwde DBFMO model. Het project wordt door KiesZon gefinancierd, door eigen engineers ontworpen, in eigen beheer gerealiseerd en na oplevering door KiesZon zelf onderhouden en beheerd. Het reuzeproject is geïnitieerd door de Stichting MOED, die een energieaanpak met Rhenus heeft afgestemd, waar het zonnestroomproject een gevolg van is en waarvoor MOED de SDE+ subsidie heeft geregeld. Naar verwachting wordt het project medio augustus opgeleverd. Dit zal gepaard gaan met een officiële inbedrijfsstelling en een dronevlucht om het megaproject in beeld te brengen.