Terug naar projecten

intospace (DC Zaltbommel)

  • Locatie: Zaltbommel
  • Jaaropbrengst: 4.510.000 kWh
  • Vermeden CO2 uitstoot per jaar: 2.605.000 kg
  • Oplevering: 2021

In opdracht van intospace, dat logistiek vastgoed ontwerpt en creëert voor de volgende generatie, heeft KiesZon de energievoorziening van een distributiecentrum in Zaltbommel vergroend. Ruim 14.000 panelen wekken zonnestroom op voor zowel de gebruiker van het gebouw, dat door Nuveen Real Estate vorig jaar werd overgenomen van intospace, als voor Greenchoice klanten in de regio.

Omgaan met Netcongestie

In de regio Zaltbommel is er sprake van netcongestie, KiesZon paste Closed Loop Curtailment toe om het maximale uit het beschikbare dakoppervlak van het distributiecentrum te halen. Closed Loop Curtailment houdt in dat er alleen stroom van de zonnepanelen wordt geleverd als het pand om stroom vraagt, met als doel om nooit terug te leveren aan het energienet. KiesZon plaatste meters op het punt waar het pand is aangesloten op het net. Die meters registreren continu of er stroom in het pand wordt verbruikt. Als de meters merken dat we het topping point bereiken, ofwel er wordt door de 6 omvormers meer geproduceerd dan verbruikt, dan gaan de omvormers terug in vermogen zodat de levering van de zonnepanelen weer gelijk is aan het verbruik in het pand.

Om te kijken wat het rendement is met closed loop curtailment gebruikt KiesZon rekenmodellen gebaseerd op gelijktijdigheid. De kwartier/uurwaarden van het stroomverbruik in het pand worden opgevraagd en gelegd over een opwekprofiel waarin berekend wordt hoeveel energie op welk moment wordt opgewekt. Op deze manier wordt een bepaald percentage aan gelijktijdigheid berekend.

Het zonnedak in Zaltbommel telt in totaal 14.692 zonnepanelen van elk 340 wattpiek, optellend naar een totaal geïnstalleerd vermogen van 4.995.290 kWp. Jaarlijks zal er naar verwachting vier en een half miljoen kWh aan zonnestroom geproduceerd worden door het systeem, wat weer resulteert in een geschatte CO2 reductie van ruim 2.600 ton.

Contact