Terug naar projecten

DHL Cirty Hubs – Dordrecht

KiesZon draagt met plaatsing zonnepanelen bij aan duurzaamheidsambities DHL

Door de plaatsing van zonnepanelen op CityHubs en het nationale sorteercentrum in Dordrecht draagt KiesZon bij aan de duurzaamheidsambities van DHL. Een fossielvrije last mile medio 2023; dat is de ambitie die DHL uitspreekt. De organisatie wil dit bereiken door onder andere het openen van 27 klimaatneutrale CityHubs door het land. De CityHubs worden gebouwd volgens hoge duurzaamheidseisen en door KiesZon voorzien van zonnepanelen.

DHL heeft de ambitie uitgesproken een fossielvrije last mile te hebben bereikt medio 2023. Het openen van CityHubs, verspreid over het land, levert hier een bijdrage aan. De CityHubs bevinden zich aan de rand van stedelijke gebieden. Veelal elektrische voertuigen rijden vanuit deze CityHubs langs huishoudens, winkels en bedrijven. Hierdoor kan de last mile op een duurzame manier worden uitgevoerd.

DHL heeft verspreid over het land 132 CityHubs waarvandaan kleine bestelwagens de last mile naar de klanten afleggen. In de komende drie jaar worden 27 klimaatneutrale CityHubs door DHL bijgebouwd. Een project waar KiesZon een bijdrage aan levert door de CityHubs te voorzien van zonnepanelen. Sjoerd Olthuis, projectleider bij KiesZon: “Bij deze projecten komt de flexibiliteit van KiesZon naar voren. We gaan als KiesZon mee in het proces van DHL bij de bouw van de CityHubs. Dit vraagt om aanpassingen in ons eigen traject. Die aanpassingen hebben we kunnen vinden in het verkleinen van de afhankelijkheid van toeleveranciers. Hierdoor hebben we ons traject kunnen versnellen en kunnen inpassen in het bouwproces van een CityHub.”

Sorteercentrum Dordrecht

De CityHubs worden bevoorraad vanuit nationale sorteercentra. DHL opende in oktober het vierde nationale sorteercentrum op duurzaam bedrijventerrein DistriPark Dordrecht. Het pand is volgens hoge duurzaamheidseisen gebouwd; de zonnepanelen die KiesZon ook daar plaatste, dragen daar aan bij. De panelen voorzien het gebouw overdag in het energiegebruik.

De uitgesproken ambitie van DHL past volgens Erik Snijders, Algemeen Directeur van KiesZon, goed bij de weg die KiesZon bewandeld naar een 100 procent groene energievoorziening. “KiesZon heeft een mooi partnership met DHL. We zijn trots dat we met KiesZon een bijdrage aan de duurzaamheidsambities van DHL kunnen leveren door de CityHubs en het sorteercentrum te voorzien van onze zonnepanelen.”

In totaal werden er 3.968 zonnepanelen à 405 wattpiek per stuk op het dak van het sorteercentrum in Dordrecht geplaatst, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 1607 kWp. Jaarlijks resulteert dat in een verwachte zonnestroomproductie van 1.445.000 kWh. Hiermee kunnen, ter vergelijking, circa 578 gemiddelde Nederlandse huishoudens jaarlijks van stroom worden voorzien.