”Deze zonneopbrengst geeft een enorme boost aan de noodzakelijke elektrificatie van warehousing en wegtransport” zegt Rutger-Jan van Broekhoven, director Real Estate Development bij Borghese Logistics. “Vanaf de eerste ontwerptekening hebben we hier aandacht besteed aan de laadinfrastructuur voor 150 elektrische delivery vans van Albert Heijn. Daarmee komen we voor het eerst tot een zonnedak op een DC waarbij niet teruglevering aan het net, maar juist lokale afname van de energie in pieksituaties ècht zinvol wordt benut.”
Erik Snijders, algemeen directeur KiesZon, benadrukt dat een zonnedak de belangrijke basis vormt van een integraal energiesysteem: “Zonnedaken zijn de absolute basis voor de verdere verduurzaming van vastgoed in Nederland. Met die basis bouw je als partners verder aan integrale energiesystemen die de weg vrijmaken voor bijvoorbeeld opslag, laden en het delen van energie. Samen gaan we de uitdaging aan om die volgende stap te zetten.”
Het distributiecentrum is eigendom van een dochteronderneming van Granite REIT, een in Canada gevestigde vastgoedbeleggingsorganisatie die zich bezighoudt met de verwerving, ontwikkeling, eigendom en beheer van logistiek en industrieel vastgoed in Noord-Amerika en Europa. Over duurzaamheid zegt Witsard Schaper, SVP, Hoofd Europa voor Granite REIT: “We streven ernaar duurzaamheid op te nemen in onze acties namens alle betrokken partijen en om zorgvuldig ESG-principes op te nemen in onze portefeuille en zakelijke activiteiten.” Het recent aangelegde zonnedak in Bleiswijk sluit naadloos aan bij die doelstellingen.
Het zonnedak in Bleiswijk telt in totaal 5.490 zonnepanelen van elk 455 wattpiek, optellend naar een totaal geïnstalleerd vermogen van 2.497.950 kWp. Jaarlijks zal er naar verwachting ruim twee miljoen kWh aan zonnestroom geproduceerd worden door het systeem, wat weer resulteert in een geschatte CO2 reductie van ruim 2.600 ton. Ter vergelijking, dat is genoeg stroom om bijna 900 gemiddelde Nederlandse huishoudens van elektriciteit te voorzien.