Zonnepark Hazenwinkel
van varkenstal naar zonnepark
Met op het hoogtepunt 1.000 fokzeugen en 5.000 vleesvarkens runde de familie Verhoeven vanaf begin jaren 80 een varkensbedrijf in Mierlo. Een plek waar Bob Verhoeven al van kinds af aan kwam. “Ik werkte al vroeg in de stallen. En samen met ons pap en mam runde ik uiteindelijk het bedrijf”, legt Bob uit. Een overname van het familiebedrijf was voor hem dan ook een logische stap. “Dat zag ik wel zitten.”
Inmiddels wordt er op de gronden van het voormalige varkensbedrijf hard gewerkt aan de realisatie van Zonnepark Hazenwinkel. Ruim 29.000 zonnepanelen worden in de loop van 2024 geplaatst, samen goed voor een verwachte jaarlijkse productie van ruim 16 miljoen kilowattuur. Een andere bestemming voor het varkensbedrijf, en daarmee voor Bob Verhoeven. Van varkensbedrijf naar zonnepark; hoe is dat gegaan?
Uitbreiding
“Een jaar of 6 geleden hebben we de tweede locatie van ons bedrijf in Nijnsel, waar we de vleesvarkens hielden, verkocht. Ik wilde de locatie in Mierlo, waar enkel de fokzeugen zaten, graag uitbreiden”, vertelt Bob Verhoeven. “Ik haalde meer plezier uit het opfokken van de biggetjes, het insemineren en de geboortes.” En dus werden de plannen gesmeed om dit gedeelte van het bedrijf te verdubbelen. “Er kwamen nieuwe stallen op ons terrein. Midden in het huidige zonnepark zou een nieuwe stal komen van 1 hectare. En achter het huis kwam een nieuwe stal van 1.5 hectare. Het werd een heel nieuw bedrijf, waarmee we jaren vooruit konden.”
Voor dit plan hadden Bob en zijn vrouw alles geregeld. Van vergunningen tot financiering. Maar uiteindelijk stelde Bob zichzelf de vraag: is dit wel wat het moet zijn? “Het is een keuze voor de rest van je leven. Een agrarisch bedrijf runnen is een manier van leven. Mijn ouders hebben altijd gezegd dat ik en mijn vrouw de keuze voor de toekomst van het bedrijf moesten maken. Deze keuze lieten ze volledig aan ons. We moesten doen wat voor ons goed voelde. We hebben alles goed bekeken, berekend en beoordeeld en uiteindelijk besloten om te stoppen met het varkensbedrijf.” In diezelfde periode kwam ook de saneringsregeling van de overheid opzetten. Met een varkensbedrijf dicht bij een woonwijk, kwam de familie Verhoeven hiervoor in aanmerking. En dus was het tijd voor een nieuwe toekomst.
Nieuwe ideeën
“Op een dag zat er een projectontwikkelaar bij ons aan tafel. De gronden van ons voormalig varkensbedrijf zijn geschikt voor een zonnepark, vertelde hij. Na dat gesprek dachten mijn vader en ik: wat hij kan, kunnen wij ook! Waarom zetten we dit traject niet zelf op?” Het idee voor Zonnepark Hazenwinkel was geboren. “Samen met mijn broer Paul hebben we het hele project opgestart. Via het netwerk van Paul hebben we een adviseur ingeschakeld. Samen hebben we de eerste stappen gezet. We klopten aan bij de gemeente en die was eigenlijk direct enthousiast. Juist ook omdat het we het allemaal zelf doen.” Ook de buurt is vroegtijdig geïnformeerd over het plan. “We zijn de hele buurt langsgegaan met onze ideeën. Uiteindelijk zijn er 0 bezwaren uit de buurt gekomen op het plan.”
De broers schakelen voor elk stapje in het traject waar ze zelf geen kennis over hebben hulp in. Van het regelen van een vergunning en een subsidie, tot een landschapsinrichting. “We willen dat er in het park nog veel groen terugkomt, zodat het mooi in de omgeving opgaat. Het zonnepark ligt toch achter onze deur.” Ook aan lokale participatie is gedacht. De lokale energiecoöperatie Morgen Groene Energie is vanaf het begin van het traject aangehaakt. “Zij willen dit graag met ons samen gaan doen. En zo is het balletje uiteindelijk vanzelf gaan rollen.”
“We zijn de hele buurt langsgegaan met onze ideeën. Uiteindelijk zijn er 0 bezwaren uit de buurt gekomen op het plan.”
Lokaal eigendom
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat dit zonnepark gerealiseerd zou worden door lokale partijen. “Vanuit onze familie, energiecoöperatie Morgen Groene Energie en de bank zouden we het project financieren. Maar de prijzen van de zonnepanelen stegen flink in die periode en de rentes stegen mee. De vraag ontstond of het een rendabel project zou worden. We zijn daarom op zoek gegaan naar een partij die we erbij konden betrekken voor de financiering.”
Bob en Paul waren op dat moment al in gesprek met KiesZon om het zonnepark te bouwen. “Ze kennen het project, de locatie. Uiteindelijk hebben zij ons een voorstel voor overname van het park gedaan, waarbij zowel onze familie als de energiecoöperatie Morgen Groene Energie zou blijven participeren. Dat was voor ons de doorslag om het project aan KiesZon te verkopen en het samen verder op te pakken.” De daadkracht die daarbij vanuit KiesZon kwam kijken, heeft Bob als positief ervaren. “KiesZon en moederbedrijf Greenchoice keken naar het totaalplaatje van dit zonnepark. De hoofdlijnen moeten staan, dat was het belangrijkste voor alle partijen. Uiteindelijk is er ook daadwerkelijk een totaalplaatje geboden door KiesZon en Greenchoice: financiering, realisatie en afname van de stroom via een PPA-overeenkomst, dit biedt alle betrokken partijen de zekerheid die noodzakelijk is om een zonnepark te realiseren.”
“Op het totaalplaatje dat straks gerealiseerd is, kunnen we echt alleen maar heel erg trots zijn.”
Trots
Afgelopen oktober was het dan zover: de start van de bouw van Zonnepark Hazenwinkel. “KiesZon heeft voor de realisatie van het park alles uit handen genomen. Zij regelen het. We zijn nog steeds nauw betrokken bij het project. We dragen bijvoorbeeld samenwerkingsbedrijven aan uit de omgeving, bijvoorbeeld voor het hekwerk tijdens de bouw. Uiteindelijk is ons doel het realiseren van een zonnepark. We zijn goed op weg, dat doel is bijna bereikt. Op het totaalplaatje dat straks gerealiseerd is, kunnen we echt alleen maar heel erg trots zijn.”
Neem contact met ons op.
Benieuwd naar wat we voor je uit handen kunnen nemen? Neem contact met ons op. Je kan ons bellen of mailen, we plannen graag een adviesgesprek met je in!