Terug naar nieuws

KiesZon helpt MAF aan stroomzekerheid in Oeganda

10 zonnepanelen zorgen voor stroomzekerheid in Oeganda. KiesZon doneerde de panelen aan MAF (Mission Aviation Fellowship), een non-profit organisatie die moeilijk te bereiken gebieden over de wereld via de lucht voorziet van hulp, zoals artsen, medicijnen of voedsel. De panelen zijn geplaatst in de Oegandese stad Kampala, waar medewerkers van MAF op een compound wonen.

Zo ook Pieter Room. Hij is piloot-instructeur bij MAF. “Het is een wereld van verschil sinds de zonnepanelen er liggen. Het is hier gebruikelijk dat de stroom geregeld uitvalt, op random momenten. Zonnepanelen zorgen voor een gegarandeerde stroomvoorziening.”

Door de vele zonuren in Oeganda, zorgen de panelen voor een hele dag stroomzekerheid. De opgewekte stroom die niet wordt gebruikt, wordt opgeslagen in een batterij. Hierdoor kan de zonnestroom ook in de avond gebruikt worden. Het gebruik van zonnepanelen begint langzaamaan toe te nemen in Oeganda. Pieter: “Wat je in hier veel ziet, is dat men batterijen oplaadt via het stroomnet. Dat is door de stroomonzekerheid de enige manier om wat stabiliteit te krijgen. Zonnepanelen zijn wel stabiel en betrouwbaar.”

MAF voorziet moeilijk te bereiken gebieden over de wereld van hulp, met hun vliegtuigen. Op 30 locaties in de wereld zijn inmiddels veel van hun vliegtuighangaars voorzien van zonnepanelen, om daarmee duurzaam stroom op te wekken en een gegarandeerde stroomvoorziening te hebben.

Met deze donatie van zonnepanelen wil KiesZon bijdragen aan een continue stroomzekerheid voor MAF. De donatie van de zonnepanelen is tot stand gekomen vanuit de relatie tussen het management van KiesZon en de hulporganisatie.

Contact