Terug naar nieuws
19 februari 2021

Zonnepanelen reinigen: doen of niet doen?

In de solar branche gaan veel verschillende meningen en adviezen rond over het reinigen van zonnepanelen. We zijn verder in dit onderwerp gedoken en hebben analyses gemaakt aan de hand van productiecijfers uit ons monitoringsportaal Synaptiq. We vertellen u graag meer over de voordelen, onze visie, de kosten versus opbrengst en welke zaken van belang zijn bij het reinigen van zonnepanelen.

Wat zijn voordelen van zonnepanelen reinigen?

  • Vervuiling kan de performance van het zonnestroomsysteem be├»nvloeden. Worden de panelen gereinigd? Dan draagt dit zeker bij aan een goede performance.
  • Door vervuiling kan er in het zonnepaneel interne schade ontstaan (hotspots) en dit zorgt er indirect voor dat het paneel sneller degradeert. Het reinigen van een paneel gaat dit tegen.
  • Als de zonnepanelen in het zicht staan voor bezoekers of omwonenden van uw organisatie, dan wilt u dat de panelen er netjes bijliggen.

Wat is de visie van KiesZon?
Binnen KiesZon geloven we nadrukkelijk in accurate monitoring van alle zonnestroomprojecten. Zodra een zonnestroomsysteem in de monitoring een achteruitgang laat zien en niet meer voldoet aan de technische verwachtingen van het systeem, wordt er direct geanalyseerd of vervuiling aan de orde is.

Kunnen we er niet meer omheen en is schoonmaken noodzakelijk? Dan zal KiesZon hiervoor een erkende partner inschakelen die bij jou op locatie komt. In sommige gevallen kunnen we op voorhand adviseren om met regelmaat een zonnestroomsysteem te reinigen. Bijvoorbeeld als er uitlaatdampen van vervuilende industrie op het dak komt.

Reinigingsonderzoek
Om onze visie verder te onderbouwen, hebben we een reinigingsonderzoek uitgevoerd bij een systeem dat 4 jaar in bedrijf is. Dit systeem had nauwelijks vervuiling. Om te onderzoeken of het zin heeft om jaarlijks zonnepanelen te reinigen, hebben we twee dingen gedaan:

  • Van meerdere strings alleen de onderrand, waar vuil vaak ophoopt, schoongemaakt;
  • Van meerdere strings het volledige paneel schoongemaakt.

Uit het onderzoek is geen aantoonbare verbetering van de performance gekomen. Dit versterkt ons standpunt om alleen te reinigen bij een achterblijvende performance of bij ernstige plaatselijke vervuiling. Pas dan is het reinigen rendabel genoeg om de kosten te maken.

Kosten versus opbrengst
De kosten voor het reinigen zijn, afhankelijk van het servicecontract, voor de klant of voor KiesZon. Reiniging blijkt in de praktijk een grote kostenkost die niet altijd het gewenste en beoogde resultaat oplevert. De kosten wegen simpelweg niet op tegen het opbrengst of de reinigingskosten zijn niet meegenomen in het businessmodel van de installatie. KiesZon is sterk van mening dat reiniging enkel ingezet moet worden als die de performance aanzienlijk verbeterd.

Welke zaken zijn van belang bij het reinigen van zonnepanelen?
Het is belangrijk dat zonnepanelen door een erkende, professionele partij worden gereinigd. Als het niet op de juiste manier wordt gedaan, kan het meer schade dan profijt met zich meebrengen. Een reinigingspartij dient de volgende richtlijnen te hanteren:

  • Er mag geen tot zeer weinig druk op de zonnepanelen uitgeoefend worden omdat dit tot interne paneelschade (hotspots) kan leiden.
  • De prijs van het reinigen van de zonnepanelen moet binnen het business model van het zonnestroomsysteem passen.
  • Er mag niet met kraanwater schoongemaakt worden. In kraanwater zit namelijk kalk en dit kan sporen op de panelen achter laten. We adviseren reiniging met gedestilleerd osmosewater, dit laat geen strepen achter en is tevens geen vervuiling voor het milieu.

Overweeg jij om je zonnestroomsysteem te laten reinigen? Raadpleeg dan eerst de actuele data van het systeem om tot een goede afweging te komen. Kom je er zelf niet uit en wil je advies? We helpen je graag verder. We zijn bereikbaar via service@kieszon.nl of via 085 782 0050.