Terug naar nieuws
7 juli 2022

In opdracht van en in samenwerking met Verbrugge Terminals heeft KiesZon één van de grootste zonnedakprojecten ter wereld opgeleverd. Op donderdag 7 juli vierden Verbrugge en KiesZon de totstandkoming van het project in Vlissingen met een symbolische ingebruikname. De afronding van het project houdt in dat er jaarlijks ruim 25 miljoen kilowattuur aan zonnestroom geproduceerd zal worden door de daken van Verbrugge in de provincie Zeeland. Omgerekend is dat evenveel stroom als het verbruik van circa 9.000 gemiddelde Nederlandse huishoudens.

De zonnedaken zijn door KiesZon gerealiseerd nadat Verbrugge Terminals, koploper op het gebied van transport, logistiek, supply chain en op- en overslag, het initiatief nam haar vele loodsen in te zetten voor het opwekken van duurzame stroom. Martin Verbrugge, directeur van familiebedrijf Verbrugge International, geeft daarover aan: “We zijn erg blij om als Zeeuws bedrijf dit indrukwekkende project op onze daken te realiseren. Hiermee dragen we bij aan het behalen van de doelstelling van het RES (Regionale Energie Strategie) in Zeeland. We moeten blijven focussen op schone energiebronnen.”

Voor KiesZon, onderdeel van de Greenchoice Groep, bracht het project een primeur met zich mee. Erik Snijders, algemeen directeur van KiesZon, licht die toe: “We hebben iets toegepast wat nog nooit is vertoond, we hebben op grote schaal gewerkt met lichtgewicht zonnepanelen die we direct op de daken verlijmden. In totaal spreken we dan over zo’n 3 megawattpiek. De flexibele, lichtgewicht panelen zijn zorgvuldig geplaatst, getest en de wijze waarop we ze monteren hebben we daardoor geoptimaliseerd. Dit extra element maakt dit toch al zeer bijzondere en mooie project des te specialer. We zijn trots dat we deze unieke zonnedaken met en voor Verbrugge mochten realiseren.”

Om de zonnepanelen aan te sluiten was er nog een enorme inspanning en miljoeneninvestering benodigd van netwerkbedrijf Enduris, tegenwoordig Stedin, een onmisbare partner in het project. Zo legde het bedrijf nieuwe kabels vanaf het verdeelstation in Vlissingen-Oost, onder andere door diepe boring onder de haven van Vlissingen door. “Het onmogelijke, mogelijk maken. Dat is wat we met elkaar hebben gedaan en waar we ongelooflijk trots op mogen zijn”, aldus Machiel Joosse die als key accountmanager vanaf het eerste uur in 2018 betrokken was bij dit enorme zon-op-dak project. “Als netbeheerder Enduris (nu Stedin) hebben wij dreigende congestie weten af te wenden door in dit unieke project zaken op creatieve en slimme wijze te combineren. Dit heeft geleid tot deze win-win-win situatie voor alle betrokken partijen.”

Het totaal aantal zonnepanelen dat op twee locaties van Verbrugge in Vlissingen-Oost is geïnstalleerd, komt neer op 77.250. Gecombineerd zorgen al die zonnepanelen voor een jaarlijkse zonnestroomproductie van ca. 25.400.000 kWh. Dat vertaalt zich naar een jaarlijkse CO2-reductie van 15.000 ton, dat aantal benadrukt wederom dat elk aspect van het project reusachtig is.


V.l.n.r. Erik Versteeg (KiesZon), Martin Verbrugge en Machiel Joosse (Stedin) tijdens de symbolische ingebruikname