Terug naar nieuws
23 november 2021

Subsidieregeling SDE++ opent in juni met extra budget

De subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) gaat in 2022 al vroeg van start. De subsidieronde start in de maand juni. Met een extra budget van maximaal 6 miljard euro komt het totale budget uit op maximaal 11 miljard euro. 

Definitief budget later bekend

Het uiteindelijke openstellingsbudget voor de SDE++-ronde in 2022 wordt echter pas op een later moment definitief vastgesteld. ‘Onder andere aan de hand van de interesse van de markt, om te waarborgen dat er voldoende concurrentie is tussen projecten en het kosteneffectieve karakter van de regeling ondersteund wordt. Dit ondersteunt de ambitie om zoveel mogelijk CO2-reductie te realiseren met zowel het huidige als het aanvullende budget.’ Aldus minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat.

Het doel van de SDE++

Duurzaamheid staat hoog op de overheidsagenda. De CO2-uitstoot van Nederland moet in 2030 49% lager zijn dan in 1990. En in 2050 95% lager. De SDE++ helpt deze doelstellingen behalen. De SDE++ is bedoeld voor bedrijven en (non-)profitinstellingen in sectoren als de industrie, mobiliteit, elektriciteit, landbouw en de gebouwde omgeving. Met deze regeling stimuleren we zowel de productie van duurzame energie als CO2-verlaging. Zo zorgt de overheid ervoor dat de energietransitie in Nederland haalbaar en betaalbaar blijft.

Subsidieloos bouwen

Algemeen directeur Erik snijders over de SDE++ subsidie: ‘De verwachting is dat het vanuit de zonne-energiesector nog wel enkele jaren duurt voordat er geen behoefte meer aan steun van de overheid is. Maar het subsidieloos bouwen van zonnedaken en zonneparken zit er wel aan te komen. De SDE++ heeft de zonne-energiesector en de verduurzaming van Nederland een vliegende start bezorgd. De afbouw van de subsidie is logisch en dwingt tot efficiëntie. Maar voorlopig kunnen in 2022 duurzame ambities met behulp van de SDE++ subsidie gerealiseerd worden. Wees er dus op tijd bij.’