Terug naar nieuws
27 januari 2015

Mager zonnetje breekt door voor leasemarkt

Tot nu toe wil de lease van zonnepanelen in Nederland niet echt aanslaan. Maar in de Verenigde Staten hebben leaseconstructies de zonnestroommarkt opengebroken — een bewijs dat deze financieringsvorm werkt. Gaat een doorbraak nu toch ook in Nederland plaatsvinden?

Greenchoice deed in 2011 voor het eerst met zon-PV-lease van zich deed spreken. De Zonvast-actie was een zogenaamde operational lease, waarbij de klant 20 jaar lang zonnestroom zou genieten, maar Greenchoice eigenaar bleef van het systeem. De klant betaalde dus niet vooraf wat bij koop gangbaar is en hoefde zich op papier geen zorgen te maken over de installatie, onderhoud en service.

Sierk Hennes, productmanager zonne-energie bij Greenchoice was destijds betrokken bij de actie en blikt terug: ‘De SDE subsidie voor kleine PV-installaties was net ten einde. We wilden hiermee aantonen dat zonne-energie zonder subsidie uit kon. We hebben gemerkt dat vooral klanten die het voor het milieu doen, instapten.’ Een van de nadelen was dat teruggeleverde stroom naar Greenchoice terugvloeide. Hennes: ‘Er zat best een complexe rekensom achter om de lease rond te rekenen en het was voor ons ook geen vetpot.’ Ondanks subsidie van Stichting Doen trok Greenchoice in 2012 daarom de stekker uit het project. De teller stond op 500 aan de man gebrachte leases.