Terug naar nieuws
19 oktober 2018

KiesZon van start in Eemnes

Begin oktober is KiesZon gestart met de realisatiefase van Zonneweide Eemnes. De zonneweide bestaat uit 19.000 zonnepanelen en zal na oplevering elk jaar ruim 5.000.000 kWh aan groene stroom produceren. Naar verwachting wordt de zonneweide medio november in bedrijf gesteld.

De eerste werkzaamheden bestonden uit het plaatsen van de onderconstructie, de zogeheten ‘tafels’. Die tafels worden sinds half oktober voorzien van zonnepanelen. Per dag worden er 1.680 panelen gemonteerd, wat inhoudt dat de zonneweide DC zijdig begin volgende maand wordt afgerond. De AC werkzaamheden die daarop volgen bestaan onder meer uit het plaatsen van een tweetal transformatorhuizen.

Voor de gemeente Eemnes draagt de zonneweide bij aan het behalen van de doelstelling in 2030 klimaatneutraal te zijn. Een duurzame ambitie die deel uitmaakt van het klimaatbeleid van de gemeente. Bij de plaatsing van het bouwbord van de zonneweide eerder dit jaar sprak burgemeester Roland van Benthem over duurzaamheid. De burgemeester gaf aan dat de gemeente de opwek van duurzame energie met zonnepanelen gaat stimuleren en faciliteren, net als het verduurzamen van woningen. De hoeveelheid groene stroom die de zonneweide jaarlijks opwekt voor de gemeente komt overeen met het verbruik van zo’n 1.500 huishoudens.

Eerder in 2017 plaatste KiesZon al zonnepanelen op het dak van het gemeentekantoor van de BEL Combinatie, de overkoepelende werkorganisatie waar de gemeente Eemnes, samen met Blaricum en Laren, onderdeel van uitmaakt. Toen werden in totaal 700 zonnepanelen geplaatst waarmee in het eerste jaar 175.000 kWh werd opgewekt.