Terug naar nieuws
18 november 2020

Invloed van wolken op de opbrengst

Zonnepanelen leveren op dagen met veel zonneschijn en een strakblauwe lucht de meeste energie op. Klinkt best logisch, maar klopt dit wel in de praktijk? Of is bewolking zo slecht nog niet voor de opbrengst van uw zonnepanelen? We vertellen het u graag!

De zonnestralen en het licht komen van de zon. De wolken hebben niets te maken met hoe hard de zon schijnt. Echter, de wolken hebben wel invloed op de hoeveelheid en de sterkte van het zonlicht dat op het zonnepaneel instraalt. Een dag met een strakblauwe lucht en een dag met wolken; voor allebei is er iets te zeggen.

Wolken en zon vs. zonnepanelen

  • Wolken filteren het zonlicht en dit gefilterde licht geeft minder rendement dan de directe instraling van zonlicht.*
  • De directe instraling op een zonnige dag warmt de zonnepanelen op en hierdoor kan de productie afnemen.
  • Zonlicht wordt door de aarde teruggekaatst. Vervolgens kaatsen wolken dit voor een deel weer terug naar de aarde en uw zonnestroomsysteem.*

* De beste bewolking voor een zonnepaneel is (lichte) sluierbewolking. Met dikke bewolking heeft u een slecht rendement omdat dit te veel zonlicht tegenhoudt.

Het beste weertype voor zonnepanelen

Volgens onze analyses is een koele lentedag, waarbij de zon hoog staat en de temperatuur nog laag is, het beste voor zonnestroomprojecten.

De temperatuur heeft ook een belangrijk invloed op de prestaties van uw zonnepanelen. Uit testen blijkt dat een paneel in normale omstandigheden 44 graden is. Bij elke graad hoger, neemt het algehele vermogen van het paneel af met 0,37%. Op een zomerdag kan een paneel 70 graden worden, dat betekent een afname van bijna 10% van het paneelvermogen. Op een zonnige zomerdag kan de schaduw van een wolk voor de zon goed helpen om het paneel iets af te laten koelen. Dus hoe lager de temperatuur, hoe beter het paneel presteert.