Terug naar nieuws
22 november 2018

Grootste coöperatieve zonnepark van NL van start

Samen lokaal energie opwekken. Dat was de wens van vliegbasis Eindhoven en vijf samenwerkende Brabantse energiecoöperaties. Met de start van Zonnepark Welschap gaat die wens in vervulling. Op het terrein van vliegbasis Eindhoven komen 11.040 zonnepanelen, goed voor 3.000.000 kWh aan groene stroom, elk jaar. Het maakt van Zonnepark Welschap, dat 850 omwonenden zal voorzien van duurzame energie, het grootste coöperatieve zonneveld van Nederland.

Op maandag 19 november werd het bouwbord van het zonnepark, dat voor 100% in handen is van omwonenden, onthuld. Twee dagen later gingen de eerste palen al de grond in. Het is voor Andries Mulder, Coöperatie Zonnepark Welschap U.A., een prachtig moment. “Na meer dan een jaar aan voorbereidingen gaat de bouw van Zonnepark Welschap eindelijk van start! We zijn er trots op dat de 5 lokale energiecoöperaties en -verenigingen dit samen met alle betrokken partijen voor elkaar hebben gekregen!”

Zonnepark Welschap kwam tot stand nadat eind 2015 vliegbasis Eindhoven kenbaar maakte dat het bij wilde dragen aan de productie van duurzame energie in Nederland. Eind 2015 werd bekeken of een voormalige zweefvliegstrip ingezet kon worden voor de plaatsing van zonnepanelen. Dat idee werd concreet toen vijf regionale energiecoöperaties en de gemeente Eindhoven aanhaakten. Paul Geelen, vliegbasis Eindhoven, benadrukt de impact van het project. “Defensie is blij dat het in staat is grond beschikbaar te stellen voor dit mooie project. De vliegbasis kan zo, doordat het een postcoderoos betreft, een positieve en directe rol spelen in de energievoorziening van de omwonenden. Dat maakt ons trots.”

Wethouder Jan van der Meer van de gemeente Eindhoven, die op maandag het startschot gaf voor de bouw van het zonnepark, hoopt op meer groene initiatieven. “Voor gemeente Eindhoven is Zonnepark Welschap erg belangrijk. Als duurzaam energieproject, maar vooral ook ter inspiratie voor bewoners en bedrijven. Ons streven is om in 2020 met minstens 250.000 zonnepanelen energie op te wekken. Vooral de 250 grootste bedrijven met veel dakruimte lenen zich daar perfect voor. Goed voorbeeld doet volgen.”

Duurzame energieleverancier Greenchoice is nauw betrokken bij de totstandkoming van Zonnepark Welschap. Evert den Boer, algemeen directeur van Greenchoice, licht toe. “Zonnepark Welschap is een schoolvoorbeeld van hoe het hoort. Wij helpen onze klanten bij het zelf opwekken van hun stroom. Op eigen dak óf in een coöperatief project. Het mooie van Zonnepark Welschap is dat iedereen kan meedoen. Ook huishoudens die zelf niet kunnen investeren in zonnepanelen. Op deze manier kan iedereen meedoen aan de overgang naar duurzame energie.”

De ontwikkeling, realisatie en de exploitatie van het zonnepark zijn in handen van KiesZon, 100 procent dochteronderneming van Greenchoice. Recent leverden zij het eerste, grote zonnepark van de randstad op. Frank Heijckmann, directeur KiesZon, is enthousiast over het project in Eindhoven. “Wij zijn trots een rol te kunnen spelen in voltrekking van dit prachtige project. Onze engineers hebben hard gewerkt aan het maximaal benutten van de beschikbare ruimte. Nu gaat het team dat binnen KiesZon verantwoordelijk is voor de realisatie het stokje overnemen. Zij zullen zorgen dat er veilig gewerkt wordt en dat er kwaliteit wordt geleverd. Zo zullen omwonenden nog lang van duurzame energie kunnen genieten.”