Terug naar nieuws
8 juli 2020

GD-iTS laat dak DC Zaltbommel voorzien van 3.000 zonnepanelen

In het distributiecentrum van GD-iTS in Zaltbommel worden al jaren grote hoeveelheden zonnepanelen op- en overgeslagen. Nu liggen de panelen ook óp het dak. GD-iTS heeft KiesZon in het voorjaar van 2020 opdracht gegeven het distributiecentrum, dat door Van Doesburg Transport wordt gebruikt, te voorzien van ruim 3.000 zonnepanelen. De geplaatste en in het distributiecentrum opgeslagen panelen zijn van het merk Canadian Solar, een van ‘s werelds grootste zonne-energiebedrijven waarmee GD-iTS een langlopend samenwerkingsverband heeft. Die samenwerking leidt nu dus tot de productie van circa 1.000.000 kWh aan zonnestroom per jaar.

GD-iTS, initiatiefnemer van het zonnestroomproject, is zeer actief op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Zo is het bedrijfspand in Zaltbommel gebouwd met aandacht voor het milieu, is het bedrijfsterrein ingericht om efficiënt om te gaan met energie en voldoen alle trucks aan de laatste eisen om CO2-uitstoot te verminderen. Gijs van Doesburg, directeur-eigenaar van GD-iTS Group, bestaande uit GD-iTS Warehousing BV, GD-iTS Forwarding BV, G. van Doesburg Int. Transport BV en G. van Doesburg Materieel BV geeft aan trots te zijn op de volgende stap richting een nog duurzamere bedrijfsvoering: ‘Onze eigen kernwaarden zijn Personal, Professional en Proactief. Dat we voor dit project konden samenwerken met onze partners die deze kernwaarden delen, dáár zijn we trots op.’

Voor de realisatie van het zonnestroomproject sloot GD-iTS een samenwerkingsverband af met KiesZon uit Rosmalen. Al 10 jaar ontwikkelt het bedrijf grootschalige zonnestroomprojecten voor logistiek dienstverleners zoals Van Doesburg. Erik Snijders, algemeen directeur van KiesZon, is verheugd over de nieuwe samenwerking en ziet de logistieke sector als één van de koplopers op het gebied van duurzaamheid: ‘Bij KiesZon zien we dat steeds meer logistiek dienstverleners en logistiek vastgoed ontwikkelaars heel bewust ervoor kiezen hun dak in te zetten voor de opwek van duurzame zonnestroom. Dat is geen toeval, eerder een logisch gevolg van de kartrekkersrol die de logistieke sector speelt op het gebied van duurzaamheid. GD-iTS zag ook kansen voor de ongebruikte vierkante meters op haar dak, die ruimte is nu optimaal benut.’

Canadian Solar, dat in Nederland al jarenlang haar panelen door GD-iTS laat opslaan en transporteren, is in 2001 opgericht in Canada en is één van ‘s werelds grootste zonne-energiebedrijven. Het is een toonaangevende fabrikant van zonnepanelen, leverancier van zonne-energieoplossingen en heeft een geografisch gediversifieerde pijplijn van energieprojecten op nutsschaal in verschillende ontwikkelingsfasen. In de afgelopen 19 jaar heeft Canadian Solar met succes meer dan 43 GW aan hoogwaardige modules geleverd aan klanten in meer dan 160 landen over de hele wereld. Zo ook voor het zonnedak van GD-iTS in Zaltbommel.

Voor het 987 kWp grote zonnedak zijn 3.000 KuPower CS3K-MS hoogrendement 120-cellige monokristallijne PERC-modules van Canadian Solar gebruikt. Samen gaan de panelen, die deze maand aan het net werden gekoppeld, voor een jaarlijkse stroomproductie van bijna 1.000 MWh zorgen. Met die hoeveelheid zonnestroom kunnen meer dan 300 gemiddelde Nederlandse huishoudens van elektriciteit worden voorzien. Met betrekking tot het terugdringen van de CO2-uitstoot zorgen de panelen voor een reductie van ca. 500.000kg CO2 per jaar.