We hebben het allemaal gemerkt; de zomer is dit jaar zeer zonnig, droog en warm. De een geniet met volle teugen, terwijl het voor de ander wel wat minder warm mag. Maar hoe zit dit eigenlijk met zonnepanelen? Zorgt dit weer voor een uitstekende opbrengst of zijn deze temperaturen te veel van het goede? We leggen u graag uit wat de invloed van hoge temperaturen op een zonnestroomsysteem is en wat de beste weersomstandigheden voor zonnepanelen zijn.
Een zonnige zomer is positief
Als eerst benoemen we graag dat de zonnige zomer van dit jaar erg positief is voor de opwekking, en daarmee de opbrengst, van een zonnestroomsysteem. Met 279 zonuren is juni de zonnigste junimaand van de eeuw geweest, heeft het aantal zonuren in de maand juli voor veel opwekking gezorgd (geen records helaas) en komen we in de maand augustus ook ruim boven 200 zonuren uit.
Bron: Weerplaza en Weeronline
Wat doet een hoge temperatuur met een zonnestroomsysteem?
Een hoge temperatuur kan van invloed zijn op de prestaties van een zonnepaneel. Waar een paneel bij ideale omstandigheden voor de volle 100 procent presteert, kan er bij hoge temperaturen degradatie opspelen. Hierbij spelen de instraling en het lichtspectrum ook een rol. Voor een zo optimaal mogelijke prestatie van de panelen hebben we liever geen temperaturen van meer dan 30 graden. Belangrijk is wel dat, ondanks dat een paneel op een zonnige en warme dag niet voor de volle 100% presteert, de opbrengst met het aantal zonuren van dit jaar uitstekend is. Naast degradatie van de panelen kunnen hoge temperaturen ervoor zorgen dat een omvormer oververhit raakt. Een omvormer neemt dan zelf veiligheidsmaatregelen door te knijpen in zijn vermogen en minder stroom te omzetten.
Volgens onze analyses is een koele lentedag, waarbij de zon hoog staat en de temperatuur nog laag is, de beste weersomstandigheid voor zonnestroomprojecten.
Hoe werkt die degradatie precies?
Met een wat meer technisch verhaal kunnen we de invloed van temperatuur op de prestaties van een zonnepaneel uitleggen. Gekeken naar de Nominal Operating Cell Temperature (NOCT) testcondities blijkt dat een paneel onder normale omstandigheden 45 graden is. De NOCT is een waarde waarmee een paneel beoordeeld wordt op de prestaties bij hogere temperaturen. Bij de testcondities wordt rekening gehouden met 800W/M² instraling, een omgevingstemperatuur van 20 graden en een lichtspectrum van 1.5 met een windsnelheid van 1m/s. Elk paneel kent een coëfficiënt wat het effect is van een temperatuurstijging of -daling. Dit coëfficiënt varieert per paneel tussen de 0,3% en 0,45% per graad.
Een voorbeeld: Een zonnepaneel heeft een temperatuur van 45 graden bij een omgevingstemperatuur van 20 graden. De temperatuur buiten gaat omhoog, waardoor de temperatuur van het paneel oploopt tot 70 graden. Dit is 25 graden hoger dan bij de NOCT testcondities. Uitgaande van een coëfficiënt van 0,4% is dit een degradatie van 10% (25 x 0,4%). Dit betekent dat, bij een paneel van 450 Wp, het vermogen afneemt tot 405 Wp.