Terug naar nieuws
6 december 2019

De juiste monitoring voegt waarde toe aan een zonnestroomsysteem

Ook voor particuliere zonnestroomprojecten is monitoring belangrijk. Alexander Plantenga, accountmanager bij KiesZon, schreef daar een artikel over.

Stelt u zich dit even voor, het is de zomer van 2011 en de zon schijnt hevig op uw net aangeschafte zonnepanelen. U pakt een glas koude limonade en loopt naar de zolder. U schuift wat dozen opzij en ziet daar de omvormer hangen. Mooi, eens even kijken hoeveel de panelen hebben opgewekt. U klopt op het display en er komen wat getallen tevoorschijn. Maar dan schrikt u, u ziet dat het systeem al een paar weken niet optimaal presteert! Goddank heeft u een opbrengstgarantie van de leverancier, of toch niet?

Gelukkig behoren dit soort verhalen tot het verleden en is het tegenwoordig vele malen eenvoudiger uw zonnestroomsysteem te monitoren. Monitoring betekent in deze context het controleren van en toezicht houden op een zonnestroomsysteem. De zonnestroom monitoring evolutie kwam in 2013 op gang met het aansluiten van omvormers op het internet. Hoewel dit niet altijd optimaal was, met name door wifi-connectie storingen en lage gebruiksvriendelijkheid, was het wel een stap in de juiste richting. Tot 2018 was monitoring enkel en alleen het weergeven van opbrengstresultaten. In 2019 brak het tijdperk aan van slimme monitoring.

Vaak wordt gedacht dat monitoring enkel het visueel weergeven van data is en dat was ook eigenlijk altijd zo. Dat dekt echter niet meer de lading. Want hoe weet u of uw systeem genoeg rendement oplevert? In de praktijk is monitoring vooral het aan de bel trekken als er iets gebeurt wat niet overeenkomt met de verwachting. Daarbij kun je denken aan downtime maar ook aan underperformance door bijvoorbeeld vervuiling of onverwachte schaduw.

Display & basic omvormer monitoring
De meest simpele versie van monitoring is het aflezen van een display. Dat kan zijn van de omvormer of een kWh metertje. Deze vorm van monitoring werkt prima als dit ook regelmatig wordt bijgehouden. U moet er bijvoorbeeld niet aan denken dat u in april op het display kijkt en de volgende keer pas weer in september. Om er dan achter te komen dat de zonnepanelen de hele zomer niet hebben gewerkt.

De meest bekende vorm van monitoring is omvormer monitoring. Hierbij wordt de omvormer aangesloten op het internet via wifi, de data is dan via een portal inzichtelijk. Deze portal is doorgaans ontworpen door de fabrikant van de omvormer. In veel gevallen hangt de omvormer naast de Cv-ketel op zolder, waar het wifi-signaal niet al te sterk is.

Slimme technologie en onafhankelijkheid
De beste en steeds vaker toegepaste oplossing is slimme monitoring. Hierbij wordt de data continu geanalyseerd zodat problemen direct worden geconstateerd. Om het maken van deze analyses mogelijk te maken is een stabiele internetverbinding gewenst. Door gebruik te maken van een externe bruto-productiemeter met GPRS verbinding is de datazekerheid hoger dan 99%. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de serviceverlening voor wegvallende internetverbindingen tot het verleden behoort.

De huurder en opdrachtgever ontzorgen
Omdat de verbinding via GPRS is geregeld en dus onafhankelijk is van de Wifi van de bewoner, is het inloggen en gebruik van het dashboard privacy ongevoelig. De huurder logt in met de postcode en een uniek nummer. In het dashboard is overzichtelijk te zien hoeveel het systeem heeft opgewekt, wat de besparing is in kWh, euro en CO2.

De opdrachtgever en de opdrachtnemer hebben een gedeeld dashboard. In dit dashboard staan alle geplaatste systemen in één overzicht. Ook kan direct bekeken worden welke systemen goed presteren en welke systemen aandacht nodig hebben. Rapportages opstellen en analyses maken is een standaardfunctionaliteit. Er kan zelfs een koppeling gemaakt worden met een datawarehouse van de opdrachtgever om bijvoorbeeld PowerBI rapportages op te stellen.

In de toekomst kunnen we voorspellen wanneer onderhoud nodig is
Er wordt steeds meer zonne-energie opgewekt met als bijkomend voordeel dat analyses steeds beter worden. Door het toepassen van Machine Learning en Deep Learning worden straks analyses gemaakt die we tot voor kort als onmogelijk beschouwde. Denk daarbij aan predictive maintenance.

De duurzame energie revolutie betekent ook elektrificering. Dit betekent dat er steeds meer energiestromen ontstaan. Denk daarbij aan elektrische auto’s die ook als batterij gaan functioneren door thuis op te laden maar ook te ontladen op het moment dat er energie nodig is. Elektriciteit is data en die data is hard nodig. En daarbij is er ook steeds meer mogelijk zoals het toepassen van blockchain. Kortom, er is nog een wereld aan mogelijkheden te verkennen.

Door vandaag al de juiste keuzes te maken is een zonnestroomsysteem klaar voor de toekomst.