Netcongestie oplossingen

Curtailment betekent letterlijk inperking van de energieopwekking. Met de ambities in de energietransitie klinkt het tegenstrijdig om curtailment in te zetten. Toch kan het slim zijn om te doen. Het afschalen (curtailen) van opwek pieken kan economisch efficiënt zijn om met kortstondige pieken om te gaan. U kunt financieel voordeel behalen op de onbalans markt, negatieve prijzen vermijden en netcongestie beheersen.

Hoe wij netcongestie oplossen?

Bekijk de video
arrow right

Netcongestie QuickScan

Financieel voordeel op de onbalansmarkt

Door op het juiste moment af te schakelen is het mogelijk om extra inkomsten te genereren op de onbalansmarkt. Dit zit als volgt:
Energieleveranciers moeten een inschatting afgeven van de zonopwek opbrengsten. Deze hoeveelheid aan stroom moet ook verkocht worden op de energiemarkt. Dit om de eigen portefeuille in balans te houden. Wanneer de zonopwek hoger is dan voorspeld (het is zonniger weer dan voorspeld) dan kan het leiden tot een zonoverschot, wat weer kan leiden tot een onbalans in de markt. Voor de onbalans die energieleveranciers veroorzaken krijgen ze een boete. Voor het oplossen van onbalans krijgen energieleveranciers een vergoeding. Door curtailment toe te passen kan er gezorgd worden voor evenwicht in vraag en aanbod van energie. De vergoeding die de energieleverancier hiervoor krijgt kan vervolgens worden gedeeld met u als klant.

Negatieve prijzen vermijden

Voorheen werd curtailment alleen toegepast om veiligheidsredenen, bijvoorbeeld bij onderhoud of op aanvraag van netbeheerders bij onvoldoende netwerkcapaciteit. Echter kan curtailment ook om economische redenen ingezet worden. Hoe hoger de vragen naar stroom, hoe hoger stroomprijs wordt en hoe lager de vraag naar stroom hoe lager de stroomprijs wordt. Bij een overschot ontstaan zelfs negatieve prijzen! Daarnaast wordt er geen SDE-subsidie uitgekeerd, wanneer een installatie (vanaf 500 kW) meer dan 6 aaneengesloten uren elektriciteit produceert tijdens negatieve prijzen. Dit schreeuwt om meer flexibiliteit.

Netcongestie beheersen

Curtailment is een cruciale bouwsteen in de geïntegreerde netcongestie-oplossingen die KiesZon biedt, en deze strategieën kunnen jouw bedrijfsvoering aanzienlijk ten goede komen. Onze geïntegreerde oplossingen combineren geavanceerde technologieën en strategische planning om de efficiëntie van jouw energiebeheer te optimaliseren en tegelijkertijd de duurzaamheid te vergroten.

Netcongestie oplossingen

Heeft jouw bedrijf te maken met lange wachttijden voor het verzwaren van de stroomaansluiting van jouw organisatie? Of kan het nieuwe pand niet worden ontwikkeld door netcongestie? Onze netwerkcongestie oplossingen bieden uitkomst!

Netcongestie-oplossingen

Heeft jouw bedrijf te maken met netcongestie? Onze netwerkcongestie oplossingen bieden uitkomst!

Energieopslag

Met een energieopslagsysteem kan het overschot aan opgewekte zonne-energie vermogen opgeslagen worden voor later gebruik.

Cable pooling

Een andere manier om de opgewekte energie beter te benutten is Cable Pooling. Bij Cable Pooling sluiten meerdere gebruikers aan op één energiebron.

Referenties

Partnership is voor KiesZon een centrale kernwaarde. Wij werken samen met onze partners en opdrachtgevers aan een eindresultaat dat in elk opzicht naar wens is. Dat is ons streven. Hieronder komen onze partners en opdrachtgevers aan het woord over hun ervaringen met KiesZon en onze werkwijze.

Persoonlijk advies

Mathijs Gajentaan

Vrijblijvend adviesgesprek

  Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens verwerken.

  Veel gestelde vragen

  Het is nodig om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen, zorgt voor de stabiliteit van het energienet, en kan helpen bij het opvangen van fluctuaties in energieproductie en -vraag.

  Curtailment kan de hoeveelheid opgewekte en verkochte energie verminderen, wat invloed kan hebben op de inkomsten van hernieuwbare energieprojecten. Echter, goed beheer en planning kunnen deze effecten minimaliseren.

  Technologieën zoals slimme meters, energiesturing, energieopslagsystemen, en geavanceerde netwerkbeheersystemen kunnen helpen bij het implementeren van effectieve curtailment-strategieën.

  Beslissingen over curtailment worden doorgaans genomen door netbeheerders, gebaseerd op realtime data van energieproductie en -verbruik, netwerkkapaciteit en andere relevante factoren. Met de KiesZon geïntegreerde energie oplossingen wordt curtailment geheel automatisch voor jouw bedrijf geregeld.

  Dit verschilt per regio en regelgeving. In veel gevallen kan jouw bedrijf een compensatie krijgen voor de energie die ze niet kunnen leveren door curtailment. Neem contact op om de mogelijkheden voor uw bedrijf te laten doorberekenen.

  Door overbelasting te voorkomen en de netbalans te behouden, ondersteunt curtailment de integratie van hernieuwbare energiebronnen in het elektriciteitsnet, waardoor een betrouwbaardere en duurzamere energievoorziening mogelijk wordt.

  Alternatieven omvatten het uitbreiden van netwerkinfrastructuur, implementatie van energieopslagsystemen, vraagresponsprogramma’s en het verbeteren van energie-efficiëntie.

  KiesZon biedt een holistische aanpak en kijkt verder dan alleen de mogelijkheid van curtailment. We kijken naar uw gehele energievraagstuk van leveringszekerheid, prijs per KWh, en duurzaamheid. Meer informatie geïntegreerde energieoplossingen.

  Curtailment kan jouw bedrijf aanzienlijke voordelen bieden door strategisch energiebeheer en het benutten van flexibiliteit in de energiemarkt. Hier zijn enkele manieren waarop je geld kunt verdienen met curtailment:

  Netbeheervergoedingen: Je kunt compensatie ontvangen van netbeheerders voor het tijdelijk verminderen van je energieproductie om de stabiliteit van het net te waarborgen.

  Vermijden van boetes: Door deel te nemen aan curtailment, kun je boetes vermijden die anders zouden worden opgelegd voor het veroorzaken van overbelasting op het net.

  Optimalisatie van energieopslag: Door overtollige energie op te slaan tijdens perioden van curtailment, kun je deze energie later verkopen wanneer de vraag en prijzen hoger zijn, wat je in staat stelt om winst te maken door slimme energieopslag- en -distributiestrategieën.

  Vraagresponsprogramma’s: Je kunt deelnemen aan vraagresponsprogramma’s waarbij je wordt beloond voor het verlagen of verhogen van je energieverbruik op verzoek, wat helpt bij het balanceren van de vraag en het aanbod op het net en financiële voordelen biedt.

  Efficiënter energiebeheer: Door curtailment te integreren in je energiebeheersysteem, kun je beter inspelen op vraag en aanbod, wat resulteert in een efficiënter energiebeheer en potentieel lagere energiekosten.

  Balanceren van duurzame energiebronnen: Als je hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie gebruikt, kun je curtailment inzetten om productiepieken te beheren en de opbrengst te optimaliseren, wat leidt tot stabielere en mogelijk hogere inkomsten.

  Toegang tot nieuwe markten: Door actief deel te nemen aan flexibele energieprogramma’s zoals curtailment, krijg je toegang tot nieuwe markten en inkomstenstromen door je flexibiliteit te verkopen aan netbeheerders en energieaggregators die stabiliteit en balancering nodig hebben.

  Prestatiecontracten: In prestatiecontracten (Performance-Based Contracts) word je financieel beloond voor het leveren van specifieke energiediensten, zoals het bieden van flexibiliteit door middel van curtailment.

  Door deze benaderingen te benutten, kun je niet alleen de nadelen van curtailment compenseren, maar ook financiële voordelen realiseren door strategisch in te spelen op de dynamieken van de energiemarkt en netstabiliteit.

  Wil je meer weten over curtailment en de integrale energie oplossingen? Neem dan contact op, we gaan graag met je in gesprek voor de beste, meest economische en duurzame oplossing.

  Contact