Terug naar kennisbank

Uit de benchmark blijkt dat meer dan 90 procent van de potentieel geschikte (agrarische) bedrijfsdaken met een oppervlakte van 1.000 vierkante meter nog geen zonnepanelen heeft. Als slechts de helft van deze bedrijfspanden zonnepanelen zou hebben, zou Nederland alle huishoudens van duurzame energie kunnen voorzien. Hierdoor ligt een duurzaam Nederland binnen handbereik, terwijl u tegelijkertijd een aantrekkelijk rendement behaalt met zonnepanelen op uw agrarische bedrijfspand.

Naast de installatie van zonnepanelen op bedrijfsdaken, is er ook een potentieel om zonnepanelen te plaatsen in weilanden. Deze weilanden bieden vaak voldoende ruimte en onbelemmerd zonlicht om zonne-energie op te wekken. Door zonnepanelen in weilanden te plaatsen, kunnen agrarische bedrijven niet alleen duurzame energie opwekken, maar ook hun rendement verder verhogen.

KiesZon als partner voor zonnepanelen voor uw bedrijf in de agrarische sector

Met KiesZon als uw partner voor zonnepanelen op uw agrarische bedrijfspand profiteert u van meer dan 10 jaar ervaring. Sinds 2009 is KiesZon volledig toegewijd aan de solar revolutie. In de afgelopen jaren hebben talrijke toonaangevende namen in sectoren zoals logistiek, vastgoed, voeding, industrie, kantoren, recreatie, scholen en agrarische bedrijven zich aangesloten bij dit doel en hebben ze zich verbonden aan KiesZon. Als pioniers in de zonnepanelenmarkt waren we de eersten die besloten het gehele proces in eigen beheer uit te voeren. Samen met onze partners hebben we als eersten financieringsmodellen ontwikkeld, zoals lease, dakverhuur of aankoop, die inmiddels op grote schaal worden overgenomen. Wilt u weten welk financieringsmodel het beste rendement voor uw bedrijf in de agrarische sector biedt?

Zonnepanelen in een veldopstelling

KiesZon ontwikkelt, financiert, realiseert en exploiteert grootschalige zonnestroomprojecten, voor dakgebonden systemen, maar ook voor grondgebonden systemen. Met grootschalige zonne-systemen in een veldopstelling kunt u profiteren van de voordelen van schaalvergroting. Door de omvangrijke installaties kunt u een hoger rendement behalen en de kosten per eenheid energie verlagen. Bovendien bieden deze systemen een duurzame en milieuvriendelijke manier van energieopwekking.
Meer informatie: zonnepanelen in een veldopstelling.

Zonnepanelen op een weiland

KiesZon is de expert als het gaat om grootschalige grondopstellingen voor zonnepanelen. We hebben een unieke aanpak waarbij we als investeringspartner deelnemen aan zonneparken op land. Belangrijk hierbij is dat ook de bewoners in de buurt kunnen participeren en zo delen in de opbrengst.

Zonnepark Hazenwinkel

Een zonnepark met 29.088 zonnepanelen, goed voor een jaarlijkse productie van 16.350.000 kWh. Ter vergelijking: hiermee kunnen 6.500 gemiddelde huishoudens een jaar van stroom worden voorzien. Dat is Zonnepark Hazenwinkel! Om dit zonnepark te realiseren, hebben drie partijen de handen ineengeslagen: de Familie Verhoeven, cooperatie Morgen Groene Energie en KiesZon.

De gronden van Zonnepark Hazenwinkel zijn jarenlang terrein geweest van de varkenshouderij van de familie Verhoeven. Maar, tijden veranderen. De ontwikkelingen in Nederland rondom het houden van varkens hebben de familie doen besluiten een nieuwe koers voor hun bedrijf te bepalen. Een nieuwe koers die is afgestemd op de uitdagingen van de komende generatie. En dus besloot de familie Verhoeven hun gronden aan de Broekstraat 79-83 / Heiderschoor 2 in Mierlo voor een nieuw doeleinde in te zetten: groene stroomproductie.

Maar zonnepark Hazenwinkel is meer dan alleen een bron van groene stroom. Ons terrein combineert groene stroomopwekking, begrazing door schapen en een versterking van de biodiversiteit door de aanleg van voorzieningen voor flora en fauna. Benieuwd hoe we dit vormgeven?

Meer informatie

Zorgeloos zonnepanelen op agrarische panden met het 4-pijlermodel

Alle kennis onder één dak

KiesZon heeft door de jaren heen gewerkt aan het ontwikkelen van een gestroomlijnd proces, van het eerste adviesgesprek tot aan de jaarlijkse inspectie. Voorheen was KiesZon afhankelijk van derden in dit proces. Om onzekerheden weg te nemen heeft KiesZon besloten het gehele proces onder haar eigen dak te brengen. Alles in eigen beheer en daarmee goed controleerbaar en op maat aan te passen.
Meer informatie KiesZon Vier pijlers.

“Wie kiest voor de zon kiest voor de lange termijn. Bij de keuze voor zonnepanelen gaat het niet om een eenmalige dienst, maar een meerjarige samenwerking. Want een zonnedak blijft, mits goed gebouwd en onderhouden, zeker 15 tot 20 jaar renderen. Een duurzaam partnership is daarom ons uitgangspunt. Optimisme en oplossingsgerichtheid zijn daarbij kenmerkend. Voor vastgoedeigenaren en beleggers is zonnestroom geen corebusiness. Voor ons wel. Samen met vastgoedeigenaren benutten we kansen die anders blijven liggen. Een dak is zoveel meer dan alleen een middel om mens en product droog te houden. Het is een potentiële duurzame energiecentrale!”
– Erik Snijders, algemeen directeur KiesZon

Belangrijke keuzes bij het kiezen van een aanbieder voor zonnepanelen in de agrarische sector

Wanneer u zakelijke, agrarische zonnepaneel- aanbieders met elkaar vergelijkt, let dan op het volgende:

 • De zonnemarkt kent veel recente toetreders. Hoeveel jaar ervaring heeft de aanbieder?
 • Biedt de desbetreffende partij het financieringsmodel dat bij u past?
 • Wordt er opbrengstgarantie geboden en hoe verhoudt deze garantie zich?
 • Realistische opbrengstgarantie kan alleen geboden worden met excellente operations & maintenance. Hoe is dat geregeld?
 • Past de desbetreffende partij bij uw ambitieuze MVO doelstellingen?
Kieszon_zonnedaken_vck

Zonnepanelen plaatsen voor agrarische ondernemers. Waar moet u op letten?

Als agrarisch bedrijf kunt u profiteren van de vele voordelen van zonne-energie op uw land. Naast dat u met zonnepanelen een bijdrage levert aan een duurzamer klimaat, kunt u ook uw inkomsten diversifiëren en de efficiëntie van uw grond vergroten. Om ervoor te zorgen dat uw agrarisch bedrijf optimaal profiteert van zonnepanelen, zijn er enkele belangrijke aspecten waar u rekening mee moet houden voordat u de zonnepanelen op landbouwgrond gaat plaatsen en kunt profiteren van de door zonnepanelen opgewekte stroom. KiesZon staat altijd klaar voor u om te helpen bij het maken van een plan om zo efficiënt mogelijk zonne-energie in te zetten voor uw agrarisch bedrijf.

Meer weten

Zon op land expert

Geert Snels - Zon op land expert

Geert Snels

“Wij ontwikkelen en realiseren zonneparken waar duurzame energie en natuur worden samengebracht.
Dit symboliseert de weg naar een groene toekomst. Persoonlijk advies en begeleiding vormen hierbij de katalysator om dit doel te bereiken”

Meer informatie

Bent u benieuwd of uw agrarisch bedrijf geschikt is voor zonnepanelen en wilt u weten wat uw dak oplevert?
Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan met de expert.

  Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens verwerken.

  Veel gestelde vragen

  Allereerst is het essentieel om de geschiktheid van uw land te beoordelen. Zonnepanelen hebben directe toegang tot zonlicht nodig om optimaal te functioneren. Daarom is het belangrijk dat uw landbouwgrond of weiland niet wordt belemmerd door schaduw van bomen, gebouwen of andere obstakels.

  Wilt u de zonnepanelen plaatsen, maar liever niet op uw landbouwgrond, dus juist op het dak? Controleer dan of de dakconstructie voldoet aan de vereisten voor de plaatsing van de zonnepanelen. Heeft u hier hulp bij nodig? KiesZon staat voor u klaar om te beoordelen of de dakconstructie van uw agrarisch bedrijf in orde is. Ook is het van belang of u een groot dakoppervlak met zonnepanelen wilt beleggen of een kleiner deel van het dak. Laat u goed informeren voor de plaatsing van zonnepanelen op uw gebouw om te voorkomen dat er onnodig problemen ontstaan.

  Voor de SDE++- 2024 zijn er extra subsidie mogelijkheden voor daken zwakke daken en lichtgewicht zonnepanelen

  Heeft u een vergunning nodig voor het plaatsen van de zonnepanelen? Hiervoor moet u op de hoogte zijn van de lokale voorschriften en vergunningsvereisten met betrekking tot de installatie van zonnepanelen en zonne-energie op uw agrarische terrein. Informeer bij de gemeente over de regels die voor u van toepassing zijn voor het laten plaatsen van zonnepanelen. Door van tevoren op de hoogte te zijn van deze vereisten voorkomt u eventuele juridische complicaties.

  Zonnepanelen bieden tal van voordelen voor agrarische bedrijven, waaronder:

  Kostenbesparing: Vermindering van energiekosten door zelf opgewekte stroom.
  Duurzaamheid: Vermindering van de koolstofvoetafdruk en positieve impact op het milieu.
  Subsidies en belastingvoordelen: Mogelijkheden voor subsidies en belastingvoordelen die de investering aantrekkelijker maken.
  Risicomanagement: Bescherming tegen stijgende energieprijzen.

  De terugverdientijd varieert, maar ligt meestal tussen de 5 en 10 jaar, afhankelijk van de initiële kosten, subsidies, en de hoeveelheid opgewekte energie.

  Contact