Energiehandel en batterijopslag
Kosten optimalisatie en leveringszekerheid
Hoe energiehandel en batterijopslag jouw energiesysteem optimaliseren: de voordelen van KiesZon en Greenchoice
Door het optimaliseren van je energiesysteem kun je meer grip krijgen op het verbruik en ook de kosten van het systeem. Ook kan het het optimaliseren helpen om te verduurzamen en je CO2 uitstoot te verminderen. In dit kennisartikel ontdek je hoe energiehandel en batterijopslag kunnen bijdragen aan het optimaliseren van jouw energiesysteem. We kijken hierbij naar energiehandel en batterijopslag voor bedrijfsenergiesystemen en welke voordelen onze geïntegreerde energieoplossingen je kunnen bieden.
Door gebruik te maken van energiehandel en de mogelijkheid om overtollige energie op te slaan in batterijen, kun je jouw bedrijfsenergie-efficiëntie maximaliseren. Hierdoor kun je kosten besparen en je CO2-uitstoot en daarmee je voetafdruk verkleinen. KiesZon, onderdeel van de Greenchoice groep, is gespecialiseerd in het ontwikkelen en installeren van energiesystemen.
Wat is energiehandel en batterijopslag?
Energiehandel verwijst naar de uitwisseling van elektriciteit tussen verschillende partijen, zoals producenten, netbeheerders, Tennet, leveranciers en consumenten. Dit proces stelt bedrijven in staat om overtollige stroom te verkopen aan anderen of om stroom te kopen wanneer dat nodig is. Ook kunnen partijen reageren op marktomstandigheden door minder stroom af te nemen bij hoge prijzen en meer af te nemen bij lage prijzen.
Energieflexibiliteit is geld waard; dit betekent dat je in staat bent om stroom op- of af te regelen, in antwoord op de marktbehoefte. Bijvoorbeeld het terugregelen van productie van het zonnesysteem of het laden en ontladen van een batterij. In een steeds meer gedigitaliseerde wereld wordt energiehandel steeds efficiënter en transparanter, waardoor bedrijven beter kunnen inspelen op fluctuaties in vraag en aanbod.
Batterijopslag is een cruciaal onderdeel binne het huidige energiesysteem. Het stelt bedrijven in staat om energie die ze zelf hebben geproduceerd, bijvoorbeeld via zonnepanelen, op te slaan voor later gebruik. Dit is vooral belangrijk in tijden van onregelmatige energieproductie, zoals tijdens bewolkte dagen of 's nachts wanneer zonnepanelen geen energie genereren.
De voordelen van energiehandel en batterijopslag voor bedrijfsenergiesystemen
De voordelen van energiehandel en batterijopslag zijn talrijk, vooral voor bedrijven die gericht zijn op kostenbesparing en verduurzaming. Bedrijven kunnen hun energiekosten aanzienlijk verlagen door gebruik te maken van energiehandel. Wanneer een bedrijf energie produceert met zonnepanelen en deze niet onmiddellijk verbruikt, kan het overtollige energie verkopen op de markt, deze opslaan in een batterij voor later gebruik of deze terug te leveren aan elektriciteitsnet.
Batterijopslag biedt de mogelijkheid overtollige stroom op te slaan tijdens periodes van een lagere verbruiksvraag of wanneer de energieprijzen laag zijn. Deze opgeslagen energie kan vervolgens worden gebruikt tijdens piekuren wanneer de prijzen hoger zijn. Dit helpt niet alleen bij kostenbesparing, maar zorgt ook voor een stabielere energievoorziening.
Welke energiemarkten zijn er?
Er zijn verschillende energiemarkten waarop bedrijven kunnen handelen, waaronder de spotmarkt, termijnmarkt en de balanceringsmarkt.
Spotmarkt: De spotmarkt is een dynamische en snel veranderende markt waar elektriciteit voor onmiddellijke of zeer korte termijn levering wordt verhandeld. Prijzen op de spotmarkt worden bepaald door de huidige vraag en aanbod, waardoor ze sterk kunnen fluctueren. Een voorbeeld van een spotmarkt is EPEX, waar dagelijks elektriciteit wordt verhandeld voor levering op de volgende dag. Bedrijven die op de spotmarkt handelen, moeten snel kunnen reageren op veranderingen in de marktprijzen om te profiteren van gunstige tarieven of om hun kosten te minimaliseren.
Termijnmarkt: De termijnmarkt biedt bedrijven de mogelijkheid om elektriciteitscontracten voor toekomstige levering te kopen of verkopen. Dit stelt bedrijven in staat om hun energiekosten te stabiliseren door prijzen vast te leggen voor een bepaalde periode. Een voorbeeld van een termijnmarkt specifiek voor elektriciteit is de European Energy Exchange (EEX), waar bedrijven elektriciteitscontracten kunnen afsluiten voor levering in de toekomst. Door gebruik te maken van de termijnmarkt kunnen bedrijven zich beschermen tegen prijsvolatiliteit en budgetten beter plannen.
Balanceringsmarkt: De balanceringsmarkt speelt een cruciale rol in het handhaven van de stabiliteit van het elektriciteitsnet. Deze markt wordt gebruikt om vraag en aanbod in realtime in balans te houden. In Nederland is TenneT verantwoordelijk voor de balanceringsmarkt. Bedrijven met flexibele energieverbruikssystemen kunnen deelnemen aan de balanceringsmarkt door hun verbruik aan te passen in reactie op signalen van de netbeheerder. Een belangrijk onderdeel van de balanceringsmarkt is curtailment, waarbij bedrijven hun energieopwekking tijdelijk verminderen om pieken in de productie te beheersen. Dit kan economisch voordelig zijn door financieel voordeel te behalen op de onbalansmarkt, negatieve prijzen te vermijden en netcongestie te beheersen. Curtailment biedt een strategische manier om efficiënt met kortstondige pieken om te gaan en zo de stabiliteit van het net te waarborgen.
Door te begrijpen hoe deze verschillende energiemarkten werken, kunnen bedrijven strategisch handelen om hun energiekosten te optimaliseren en nieuwe inkomstenstromen te genereren. Het kiezen van de juiste markt of combinatie van markten om aan deel te nemen, hangt af van de specifieke behoeften en capaciteiten van een bedrijf, evenals hun bereidheid om te reageren op marktveranderingen. Bedrijven die effectief gebruikmaken van deze markten kunnen niet alleen hun operationele kosten verlagen, maar ook bijdragen aan een stabieler en duurzamer energiesysteem.
Energiehandel voor bedrijven: Wet- en regelgeving in Nederland
Energiehandel biedt bedrijven de mogelijkheid om hun energiekosten te optimaliseren en zelfs extra inkomsten te genereren door elektriciteit te verhandelen. Echter, om succesvol en op een correctie manier deel te nemen aan de energiemarkt in Nederland, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de relevante wet- en regelgeving. Energiehandel wordt gereguleerd door nationale en internationale wetten en regels die zorgen voor eerlijkheid, transparantie en duurzaamheid. Deze regels kunnen betrekking hebben op handelspraktijken, markttoegang en milieueisen.
Wet- en regelgeving van de RVO
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt uitgebreide informatie over de regelgeving die van toepassing is op energiehandel. De RVO benadrukt het belang van het naleven van de wet- en regelgeving, waaronder het verkrijgen van de juiste vergunningen en het voldoen aan milieueisen. Meer informatie hierover is te vinden in de Routekaart Energieopslag.
Belastingregels van de Belastingdienst
Bij energiehandel moeten bedrijven rekening houden met specifieke belastingregels, zoals energiebelasting en de opslag duurzame energie- en klimaattransitie. Deze belastingen zijn van toepassing op zowel de productie als de handel van energie. Bedrijven moeten aangifte doen en de juiste tarieven toepassen. Voor gedetailleerde informatie kun je de Belastingdienst-pagina over energiebelasting raadplegen.
Regelgeving door de ACM
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt toezicht op de energiemarkt en zorgt voor eerlijke en transparante handel. De ACM stelt dat alle deelnemers aan de energiemarkt zich moeten registreren en voldoen aan de REMIT-verplichtingen, die zijn ontworpen om marktmisbruik te voorkomen en de integriteit van de markt te waarborgen. Voor meer informatie kun je de ACM-pagina over REMIT-verplichtingen bezoeken.
Navigeren door de wet- en regelgeving voor energiehandel in Nederland is complex. Als experts in de sector helpen wij bedrijven om aan alle wettelijke vereisten te voldoen en hun energiehandel efficiënt en correct uit te voeren. Met onze expertise en toegang tot de juiste bronnen zorgen we ervoor dat jouw bedrijf optimaal kan profiteren van de energiemarkt.
Hoe KiesZon en Greenchoice jouw bedrijfsenergiesysteem optimaliseren
KiesZon en Greenchoice vormen een krachtige samenwerking die bedrijven helpt bij het optimaliseren van hun energiesystemen. KiesZon, gespecialiseerd in het ontwerpen en implementeren van energiesystemen, biedt maatwerkoplossingen aan die bedrijven in staat stellen om hun eigen stroom op te wekken. Greenchoice, aan de andere kant, is toegewijd aan het aanbieden van duurzame stroom en bosgecompenseerd gas en biedt bedrijven toegang tot energiemarkten.
Door een samenwerking tussen KiesZon en Greenchoice kunnen bedrijven profiteren van een geïntegreerd systeem waarin o.a. duurzame opwek (zon/ wind), laadoplossingen, energieopslag en ook energiehandel hand aan hand gaan. Dit zorgt voor een energiesysteem waarin de verschillende componenten optimaal op elkaar worden afgestemd. Dit kan bijdragen aan het realiseren van duurzame doelstellingen, als ook leiden tot zowel lagere stroomkosten. Door energiehandel met flexibel vermogen, bijvoorbeeld met een batterij, kunnen we de kWh-prijs van het energiesysteem nog verder verlagen.
De voordelen van onze aanpak zijn duidelijk: aanzienlijke kostenbesparingen, een lagere CO2-uitstoot en verbeterde energiezekerheid. Bedrijven die onze technologieën en oplossingen omarmen, zijn beter gepositioneerd om te concurreren in een steeds veranderende markt. Met KiesZon en Greenchoice ben je verzekerd van een toekomstbestendige energieoplossing die zowel bijdraagt aan de realisatie van de verduurzamingsopgave, als ook economische voordelen biedt.
Daarnaast vereenvoudigen we de complexiteit voor jouw bedrijf aanzienlijk. Dankzij onze geïntegreerde oplossingen heb je één aanspreekpunt dat alles van A tot Z regelt. Hierdoor kun je je volledig richten op de kernactiviteiten van je bedrijf, terwijl wij zorgen voor een naadloze implementatie en beheer en onderhoud van je energieoplossingen.
Advies en ontwerp van je energiesysteem
De basis voor een geoptimaliseerde energieoplossing
Een goed advies en ontwerp van je energiesysteem vormt de basis voor een geoptimaliseerde energieoplossing voor jouw bedrijf. Het gaat niet alleen om kostenbesparing, maar ook om het waarborgen van bedrijfszekerheid en het verlagen van de CO2-uitstoot. Door gebruik te maken van gespecialiseerde modelleringssoftware kunnen we een maatwerkoplossing ontwerpen die perfect aansluit op de behoeften van jouw bedrijf
Deze aanpak stelt ons in staat om verschillende scenario's te simuleren en de meest efficiënte en duurzame oplossingen te identificeren. Of het nu gaat om het integreren van zonne-energie, batterijopslag, of het optimaliseren van energiehandel, ons team zorgt ervoor dat alle aspecten van je energiesysteem naadloos samenwerken. Dit leidt tot een robuust en toekomstbestendig systeem dat niet alleen voldoet aan de huidige eisen, maar ook voorbereid is op toekomstige ontwikkelingen en uitdagingen.
Met onze expertise en geavanceerde technologieën kunnen we jouw bedrijf helpen om een stap voor te blijven in de energietransitie en om de maximale waarde uit je energie-investeringen te halen
Meer weten?
Wil je als bedrijf aan de slag met het verduurzamen en toekomstbestendig maken van je energievraagstuk, terwijl je ook nog kosten bespaart? Kom dan langs voor een persoonlijk adviesgesprek. Samen kijken we naar de beste oplossingen voor jouw specifieke situatie en zorgen we ervoor dat je bedrijf klaar is voor de toekomst.
Neem contact met ons op.
Benieuwd naar wat we voor je uit handen kunnen nemen? Neem contact met ons op. Je kan ons bellen of mailen, we plannen graag een adviesgesprek met je in!
Veelgestelde vragen
Als je beperkte (terug)levercapaciteit hebt, bijvoorbeeld door netcongestie, kan dit een uitdaging vormen voor het handelen op de verschillende energiemarkten. Om effectief te kunnen handelen, is voldoende transportcapaciteit essentieel, zowel aan de leveringskant als aan de terugleveringskant. Zonder voldoende rest vermogen op de netaansluiting is het helaas niet mogelijk om volledig deel te nemen aan de energiemarkten.
Aanpak is dat we jouw specifieke situatie simuleren en bepalen wat het resterend vermogen is op de netaansluiting voor eventuele handel. Als er resterend vermogen is op de netaansluiting, zowel aan de leverings alsook aan de terugleveringskant, dan benutten we dit waar mogelijk voor energiehandel.
Naast energiehandel is een batterij ook waardevol om in te spelen op lage en hoge energieprijzen (bij lage prijzen laadt je de batterij, bij hoge prijzen ontlaadt je de batterij), om opgewekte stroom op een later moment te kunnen gebruiken en bijvoorbeeld om transportkosten te verlagen. Daarnaast kan de batterij zorgen voor een meer stabiele energievoorziening, waarbij je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.
Het strategisch inzetten van batterijopslag kan dus een waardevolle aanvulling zijn op je energiebeheer, zelfs als de mogelijkheden voor energiehandel beperkt zijn door netcapaciteit.
Het minimale (rest) vermogen op je netaansluiting om deel te nemen aan energiehandel hangt af van jouw energieprofiel, de situatie op de netaansluiting en het gecontracteerde vermogen op de netaanslutiing. Daarnaast hangt het af van de energiehandelsmarkten waarin je geïnteresseerd bent. Voor MKB-bedrijven is er bijvoorbeeld de mogelijk om naast het optimaliseren van de eigen energievoorziening ook stroom te verhandelen op de onbalansmarkt met een batterij. Meer informatie hierover vind je op de KiesOpslag-pagina.
Voor grootzakelijke bedrijven die op grotere schaal willen deelnemen aan energiehandel, is in principe een minimaal restvermogen van 1 megawatt (MW) vereist voor handel op balanceringsmarkten van TenneT. Dit stelt bedrijven in staat om handelsinkomsten te genereren met een batterij. Meer details hierover zijn te vinden op de energiehandel-pagina.