Terug naar kennisbank

Zonnepanelen voor het MKB: Fiscale voordelen

Bent u eigenaar van een mkb-bedrijf en overweegt u om zonnepanelen aan te schaffen?

Lees alles over subsidies, belastingen en btw.

In dit artikel vertellen we u alles wat u moet weten over zonnepanelen voor uw mkb-bedrijf, inclusief belastingen, btw, subsidies en financieringsmogelijkheden. Zonnepanelen kunnen een aanzienlijk verschil maken in uw energiekosten en helpen u bijdragen aan een duurzamere toekomst. Maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende fiscale aspecten en regelingen die van invloed kunnen zijn op uw investering.

We gaan in op de mogelijke belastingvoordelen waarvan uw bedrijf kan genieten bij de aanschaf van zonnepanelen. Ook kijken we naar de beschikbare subsidies en de impact ervan op uw rendement . Bovendien bespreken we ook de btw-aspecten waarmee u rekening moet houden bij de installatie van zonnepanelen op uw bedrijfspand.

Fiscale voordelen zakelijke zonnepanelen

We hebben 5 tips over subsidies en fiscale voordelen
voor u op een rij gezet.

Download het whitepaper

Subsidies en fiscale voordelen voor mkb-bedrijven

Naast belastingvoordelen zijn er ook subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar om bedrijven te helpen bij het installeren van zonnepanelen. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste subsidies en financieringsmogelijkheden.:

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling die bedrijven stimuleert om te investeren in energiebesparende technologie├źn, waaronder zonnepanelen. Met de EIA kunt u tot 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dit levert gemiddeld een voordeel op van 11%.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een regeling die bedrijven stimuleert om te investeren in bedrijfsmiddelen, waaronder zonnepanelen. Met de KIA kun je tot maximaal 28% van jouw investering in zonnepanelen extra aftrekken van de winst.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE)

Verduurzaam uw productieproces, gebouw of te verhuren woning met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers. Dat kan met een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler, zonnepanelen of een kleine windturbine. De subsidie voor zonnepanelen en kleine windturbines loopt nog tot en met 31 december 2023.

Meer informatie: RVO subsidies en regelingen zonne-energie.

Grootschalige zonne-energie projecten – SDE++ subsidie

Heeft u dakoppervlak van 1000 m2 of meer, dan verzorgt KiesZon de SDE++ subsidie aanvraag voor u.
Meer informatie SDE++ Subsidie zonne-energie aanvraag.

Bij de installatie van zonnepanelen op bedrijfspanden zijn er ook btw-aspecten waarmee u rekening moet houden. Hieronder vindt u enkele van de belangrijkste btw-aspecten:

 • Btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen
  Op de aanschaf en installatie van zonnepanelen is 21% BTW van toepassing. Als uw bedrijf btw-plichtig is, kunt u deze btw terugvragen bij de Belastingdienst.
 • Btw op opgewekte energie
  Als uw bedrijf energie opwekt met behulp van zonnepanelen, moet u btw afdragen over de opgewekte energie. Dit geldt alleen als uw bedrijf meer energie opwekt dan verbruikt.
  • U betaalt geen btw op de energie die u direct zelf gebruikt.
  • U betaalt geen btw op de energie die u mag salderen.
 • Btw op teruglevering van energie
  Als uw bedrijf energie teruglevert aan het net, moet u btw afdragen over de teruggeleverde energie. Dit geldt alleen als uw bedrijf meer energie opwekt dan verbruikt.

Meer info

MANAGER MKB

Raymond Pieterse

Raymond Pieterse

Veel bedrijven zijn gemotiveerd om te verduurzamen, maar worden geconfronteerd met uitdagingen bij dit proces. KiesZon biedt oplossingen voor deze uitdagingen. Samen zetten we de volgende stap in de energietransitie.

Vrijblijvend adviesgesprek

Vraag vrijblijvend advies gesprek aan met onze expert.

  Vul vrijblijvend onderstaand formulier in en we kijken samen welke stappen we kunnen zetten.