Terug naar kennisbank

Hoe kan curtailment zonne-energie slimmer maken?

Curtailment betekent letterlijk inperking van de energieopwekking. Met de ambities in de energietransitie klinkt het tegenstrijdig om curtailment in te zetten. Toch kan het slim zijn om te doen.
U kunt er negatieve prijzen mee vermijden, marktprijzen gebruiken om extra inkomsten te genereren en congestie beheersen.

Negatieve prijzen vermijden

Voorheen werd curtailment alleen toegepast om veiligheidsredenen, bijvoorbeeld bij onderhoud of op aanvraag van netbeheerders bij onvoldoende netwerkcapaciteit. Echter kan curtailment ook voor economische toepassingen ingezet worden. Wanneer het aanbod de vraag naar zonne-energie overstijgt dan worden energieprijzen negatief. Wanneer een grote installatie (vanaf 500 kW) meer dan 6 aaneengesloten uren elektriciteit produceer tijdens negatieve prijzen dan wordt er geen SDE-subsidie uitgekeerd en levert deze elektriciteit niets op.

Met marktprijzen extra inkomsten genereren

Als exploitanten van zonneparken tijdens uren zonder SDE+ curtailment toepassen via aFRR (balanceringsdienst van TenneT) met een positieve biedprijs, ontvangen zij hiervoor compensatie. Daarbovenop worden zij ook betaald voor de elektriciteit die dat uur verkocht wordt op de day-ahead-markt.

Congestie beheersen

Een andere reden voor toepassing van curtailment van zonne-energie is congestie in een specifieke regio, veroorzaakt door lagere productie of hoger verbruik. Met bovenstaande toepassingen is het slim beheren van zonne-energie, inclusief curtailment, is een belangrijke oplossing voor het congestieprobleem.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op.